November se počasi približuje koncu in bleščeč december čaka, da graciozno zaključi to čudno leto 2020.

Pred nami so razburljivi časi. Prva adventna nedelja naznanja, da bo čez štiri tedne in nekaj dni božični večer. Vsako nedeljo prižgemo na adventnem venčku svečo in ko zagori četrta, je veliki dan veselja že skoraj tu. Adventni venček je po navadi iz rastlinja spleten venec s štirimi svečami, ki ponazarjajo štiri adventne nedelje. Kot okras in liturgični simbol adventnega časa, prevzet od germanskih narodov, se je v Sloveniji uveljavil v osemdesetih letih 20. stoletja.

Simbolika sveč (vir)

  • Prva sveča simbolizira pričakovanje ali upanje.
  • Druga sveča simbolizira mir.
  • Tretja sveča simbolizira veselje, zato je ponekod roza barve.
  • Četrta sveča predstavlja ljubezen.

Možne so še druge razlage

V razlagah adventne simbolike najdemo tudi druge razlage. Štiri sveče tako ponekod predstavljajo štiri ključne mejnike krščanstva – stvarjenje, učlovečenje, odrešenje, konec sveta. Simbolizirajo lahko tudi štiri strani neba ali morda štiri letne čase. To si lahko razlagate z različno krščansko simboliko, lahko pa si jih razlagate tudi po svoje, v skladu z družinsko tradicijo in željo po miru in blagostanju.

Vzgojiteljica Jasna je svoj venček izdelala (na podlago iz slame) iz maha, dela korenine, rdečih umetnih šipkov ter zlatih okraskov in sveč. Tudi ostali vzgojitelji so bili zelo kreativni in so z veseljem izdelali vsak svoj venček. Kakšnega pa boste izdelali vi? Pustite domišljiji prosto pot in svoj izdelek prilepite v komentar. Komaj čakamo, da vidimo vaše umetnine!

Dragi dijaki, vljudno vas vabimo, da na elektronsko pošto vzgojiteljice Vesne (1B skupina) pošljete fotografije izdelkov, ki ste jih ustvarili sami in so nastajali v duhu božične dekoracije. Prav tako vas vabimo, da nam pošljete fotografijo in recept jedi, ki jo boste pripravili,  pa naj bo to sladica ali glavna jed (piškoti, tortice, namazi ipd.). Vse, kar ima praznično noto, je dobrodošlo.

Torej na kratko, pošljite fotografije lastnih izdelkov in jedi na mail vesna.veit@ddlizika.si, mi pa jih bomo z veseljem objavili. Želimo vam obilo užitka pri ustvarjanju.

Dostopnost