Lizikin adventni koledar

Vsak dan

od 1. 12. - 25. 12

na www.DDLizika.si

bo en vaš prispevek umeščen v naš adventni koledar!

O koledarju

Letos smo se vzgojitelji v dijaškem domu Lizike Jančar odločili, da vse vsebine, ki bi potekale tekom decembra zapakiramo v prav poseben paket. Imenuje se adventni koledar. Do 24. 12. bomo vsak dan razkrili novo vsebino. Pripravili vam bomo marsikaj. Pa da ne izdamo skrivnosti, naj povemo le, da boste 24. 12. popolnoma pripravljeni za božično večerjo.

Vabimo vas, da nam pomagate ustvarjati vsebine s komentarji in fotografijami. Tisti, ki pa božiča ne praznujete, pa ste vabljeni, da nam pokažete, kakšni so vaši običaji in tradicija.

 Mi že pridno odštevamo

1. dan

Pozitivna misel današnjega dne:

3 skrivnosti življenja: Jej dobro, živi preprosto in se pogosto smej. (neznan avtor)

Prvi dan vam naš adventni koledar podarja recept s postopkom priprave za rumove kroglice. Pa ne enega, kar dva. Prvi recept je recept za klasične rumove kroglice, drugi recept je veganski.  

Želimo vam obilo zabave pri pripravi.

 

2. dan

Mahatma Gandhi je dejal: “O veličini naroda lahko sodimo po tem, kakšen je njegov odnos do živali.”

Vzgojiteljica Karin Žvan je pripravila ptičjo pogačo. Zapisala je naslednje vrstice:

“Adventni čas nas navdaja z mislijo na lepoto sveta, ki ga bogatijo tudi ptice, ki s svojim žvrgolenjem prebujajo nežnost v naši duši.

V mrzlih dneh, ki prihajajo, jih lahko razveselimo s ptičjo pogačo.

Uporabiš lahko različne oreščke ali zrnje, koruzni zdrob, bučnice, musli … ter kokosovo mast, ki jo segreješ in vse skupaj premeš. Napolniš modelčke, dodaš vrvico in pustiš čez noč na hladnem. Zjutraj oblikovane pričje pogače obesiš na vejo drevesa.

Želim vam mnogo srčnosti.”

3. dan

Misel dneva:
“Spontano bodite dobrohotni in velikodušni.” (Leon Nacson)

Danes = Ta veseli dan kulture

Čeprav ga letos ne moremo praznovati s kulturnimi prireditvami, vseeno ne pozabimo, da je kultura del našega vsakdanjega življenja, četudi se manifestira le kot prijazen pozdrav mimoidočemu na sprehodu.

Danes smo za vas pripravili različne dekoracije vrat. Vzgojiteljica Vesna (2a) je pripravila dve različici okrasitve notranjih vrat – snežaka in jelenčka.

Ostali vzgojitelji pa smo pokazali, kaj krasi vrata naših domov. Upamo, da vas kakšna dekoracija še posebej navdahne.

Veliko veselja ob ustvarjanju.

4. dan

Pozitivna misel današnjega dne se glasi:

Tudi povsem majhne stvari so lahko povzročitelji velikega veselja. (Timea Varga)

Kaj ko bi Miklavž letos podaril kaj drugega, kot suho sadje in mandarine?

Dragi Miklavž, pripravili smo ti idejo … v stilu z našim dijaškim domom in našo sladico … liziko!

Model jelenčka za izrez najdeš v datoteki spodaj. Predlagam, da ga natisneš oz. narišeš na malo trši papir. Najbolje, da je papir rjave barve. Jelenčka izrežeš s škarjami, s tapetniškim nožem narediš odprtine ter narišeš poljuben obraz. Vstaviš lizalko in zalepiš obe strani z lepilom.

JELENČEK Z LIZIKO

Enostavneje ne gre. Veliko užitkov ob ustvarjanju.

5. dan

Krasna misel neznanega avtorja: »Uživaj v majhnih stvareh, saj življenje naredijo veliko.«

5. december je svetovni dan prostovoljcev.

V dvajsetih letih se je v Dijaškem domu Lizike Jančar pod mentorstvom svetovalne delavke zvrstilo lepo število prostovoljcev. Družili so se s stanovalci Centra Sonček, malčki VVZ Jožice Flander, pacienti otroškega oddelka UKC Maribor, brezdomci, vseh 20 let pa prijateljevali s stanovalci Doma Danice Vogrinec. Več si preberite na:

Cilj prostovoljskega dela je oblikovanje in razvijanje občutka solidarnosti pri mladih, omogočanje boljšega samospoznavanja in osebnostnega zorenja, zadovoljitev potrebe po vzajemni naklonjenosti, ljubezni ter toplem sprejemanju.

Pokukajmo v dnevnika dveh prostovoljk, ki sta bili aktivni pred 18. leti. Tudi priložena fotografija je iz tistih časov in kaže pristen odnos, ki se je razvil med mlado in malce manj mlado osebo.

V vseh letih so se stkale lepe, pristne človeške zgodbe in mnogim dijakom bodo bogata popotnica za življenje.

Ne pozabimo: KO DELIMO DOBRO, SE TO MNOŽI!

6. dan

“Mir pride od znotraj, ne iščite ga zunaj.”  (Buddha )

Nedelja je dan za peko piškotov.

Vzgojiteljica Jasna je z otroki spekla Bounty piškote. Recept najdete v datoteki: RECEPTI VZGOJITELJICE JASNE

Prav tako je svoje recepte prispevala dijakinja Nena Horvath. Najdete jih v datoteki: RECEPTI NENE HORVATH

Izberite svojega najljubšega in razvajajte svoje najbližje.

Želimo vam krasno nedeljo.

7. dan

»Naredite nekaj novega – ali vsaj drugačnega – vsak dan. Vedite, da življenje nikoli ne obtiči, miruje ali zastara, kajti vsak trenutek je nov in svež.« (Louise L. Hay)

Ko pripravljamo popolno božično večerjo, se moramo zavedati, da jemo tudi z očmi. Zamislimo si svojo popolno praznično mizo in se posvetimo vsakemu detajlu posebej.

Vzgojiteljica Nataša nam predstavlja tri primere zlaganja papirnatih serviet, s katerimi boste lahko okrasili slavnostno mizo na več različnih načinov. Razmislite tudi o barvnih kombinacijah in se prepustite kreativnosti.

8. dan

Paulo Coelho je dejal: »Življenje ni narejeno iz želja, temveč iz dejanj vsakogar izmed nas.«

Da bi osrečili in pričarali nasmeh na obraz svoji bližnjih, niso potrebna velika darila. Z malenkostmi, ki jih izdelate sami, jim lahko pokažete, koliko vam pomenijo. Ste že izdelali voščilnice?

Vzgojiteljica Vesna iz skupine 1B je izdelala nekaj zelo enostavnih voščilnic. Vzgojiteljica Vesna iz 2B skupine, pa je pokazala, kako lahko prejete voščilnice uporabite kot okras vašega doma.

Skočite na spletno stran in si oglejte izdelke. Morda vas katera voščilnica navdahne, da izdelate svojo.

V voščilnico pa lahko zapišete:

Tudi v Novem letu naj bo vaš korak odmeven, Vaša beseda pogumna, vaše življenje iskrivo, ustvarjalno in polno. Vse dobro v letu 2021.

9. dan

“Če veš, kako biti zadovoljen, si bogat.« (Lao Ce)

Vzgojitelji vsak dan z veseljem pripravljamo vsebine adventnega koledarja, pa vendar smo presrečni in zelo ponosni, ko lahko objavimo kakšno mojstrovino izpod rok naših dijakov. Tokrat se je izredno potrudila dijakinja Klaudija Križanič iz vzgojne skupine 6 A. Pripravila nam je čokoladno torto, ob kateri se nam cedijo sline. Priložila je tudi recept.

ČOKOLADNA TORTA

10. dan

“Prijatelj je duša v dveh telesih.”
(Aristotel)

Vsako leto v dijaškem domu izdelujemo čajne lučke, s katerimi polepšamo mrzle, temne decembrske dneve. Vzgojiteljica Karin nam je poslala svoje izdelke. V ponedeljek, 14. 12. 2020 ob 17.00 uri pa vabi vse dijake, da izdelajo svojo čajno lučko doma, a vendar skupaj, s pomočjo videokonference.

Vzgojiteljica Karin pravi:
“Tako pa sem jaz izdelala čajne lučke v svojem prostem času.

Potrebuješ:
– steklene kozarce
– praznične serviete
– bleščice, trakove, okraske …
– lepilo za les
– vodo
– škarje
– čopič
– čajno svečko

Navodilo za delo:
S škarjami izrežeš motiv na servieti, ki ti je všeč in je primerne velikosti, da pokriva celoten kozarček, ki ga namažeš z lepilom, pomešanim z vodo. Na kozarček položiš serviteko, zapogneš robove in vse skupaj narahlo premažeš z lepilom. Če imaš bleščice, jih lahko posuješ po mokri površini. Kozarčke pustiš, da se posušijo. Nato dodaš različne manjše praznične okraske, pisane pentlje ali naravne materiale, ki si jih nabral v jesenskem času.

Ko se zvečeri, postaviš čajno lučko na dvorišče ali okensko polico, prižgeš svečko ali svetlobno verigo ter opazuješ igro svetlobe. Želim vam svetle praznične dneve in mnogo čarobnih trenutkov v soju čajnih lučk.”

Letos, si lahko izdelate svojo čajno lučko doma, a vendar skupaj na zoom povezavi:

https://arnes-si.zoom.us/j/3143890341

11. dan

“Življenje je potovanje – poskrbi, da bo radostno in polno nepozabnih trenutkov.”
(Timea Varga)

Pred nami je kulinaričen vikend, poln dobrih idej in receptov, ki jih lahko uporabite pri božični ali silvestrski pojedini. Ste se že kdaj lotili peke kruha? Z navodili in receptom našega glavnega kuharja Roberta Lukasa, boste to naredili z lahkoto.

KORUZNI KRUH (Robert Lukas)

12. dan

»Hrana tekne veliko bolje, če jo uživaš v prijetni družbi družine ali prijateljev.«
(neznan avtor)

Današnji dan vam prinaša dva recepta za namaze. Tuninega in čičerikinega (veganskega). Veliko veselja ob kuhanju vam želimo.

ČIČERIKIN NAMAZ

TUNIN NAMAZ

13. dan

»Zabava brez torte je navaden sestanek.«
(neznan avtor)

BOŽIČNI ŠARKELJ / KOLAČ / KUGLOF

RECEPT: Kuglof RASTA VREČKO

Narejeno svetlobno hitro! Nadvse okusno!

Ko zadiši pečen božični kuglof, Božiček ve, kam mora …

Danes vam vzgojiteljica Rasta ponuja recept božične poslastice, ki jo v različnih koncih Slovenije imenujejo božični šarkelj, kolač ali kuglof. Sporoča vam:

“Božič imam rada, ker se začnejo dnevi daljšati. Vesel in pisan praznik naredijo številni božični piškoti in peciva, ki so ljubeče pripravljeni posebej za ta poseben dan. Za božič pripravljam kuglof, ki ga hitro zmanjka.

Lahko ga kakšen kos tudi zamrznete in ponudite za novoletno praznovanje ali kar tako k jutranji kavi.

Priprava je enostavna. Glede preliva sem se posvetovala po telefonu z dijakinjama (6b) Tajo in Tadejo, ki sta pravi čarodejni slaščičarki. Strinjale smo se, da mora biti preliv bele barve, saj je ob koncu leta snegec. Večkrat tudi v filmih začne na božič snežiti. Ja, pravljic in nepopisno lepe beline si tudi v času korone želimo morda še bolj kot sicer …

Dragi dijaki in sodelavci naj vam Božični kuglof uspe. Predstavlja naj lahkost bivanja, začutite z njim čarobnost bivanja, naj bo čarovnija lepega in dobrega. Vse dobro vam želim, Rasta”

14. dan

“Dobrota je pomembnejša od modrosti, in zavedanje tega je začetek modrosti.”
(Theodore Isaac Rubin)

Letos smo se v dijaškem domu, na pobudo dijakinje Neje, odločili speljati DOBRODELNOST NA DALJAVO. V prejšnjih letih smo zbirali prostovoljne prispevke, s katerimi smo brezdomcem v adventnem času ob prijetnem druženju podarili osebna darilca. Tudi letos smo želeli zanje storiti nekaj pozitivnega. Spodbudili smo dijake, da izdelajo voščilnice z dobrimi željami, mislimi in risbicami.

Dijaki so se z veseljem odzvali in mi vam s ponosom pokažemo njihove izdelke. Verjamemo, da smo marsikomu polepšali dan.

Bryan Robinson je o dobroti zapisal naslednje besede: »Dober občutek, ki ga imamo, kadar storimo bližnjemu dobro delo, je pogosto večji od tistega, kar naredimo. Sami sebe nagrajujemo, če širokosrčno in popolnoma iz ljubezni podarjamo in si želimo deliti z bližnjim. Dobrih del ne delamo zato, da nam bodo povrnjena; podarjamo jih iz srca. Podarjamo, ker je to naravno in dobro. Nehali smo misliti na svoje lastne težave. Naših misli ne obvladujeta več samopomilovanje in samo osamitev. Podarjamo iz čistega veselja nad podarjanjem, in ne potrebujemo priznanja.«

15. dan

“Če nekdo ljubi lepoto in jo išče v vsem, jo bo videl povsod, kamorkoli bo šel. Če je glasba v njegovi duši, jo bo slišal povsod; vsaka stvar v naravi mu bo pela.”
(Orison Swett Marden)

December je mesec, ko dom zadiši po cimetu in vaniliji, ko se nam oko odpočije na bleščečem kiču novoletnih dekoracij in ko nas božične melodije zasanjajo v romantičen objem zimske pravljice. To je mesec, ko bi morali vsi pozabiti na skrbi in se imeti radi; radi sebe in vse, ki nam želijo dobro. Ko se leto izteka, si lahko privoščimo malo več. Poiščimo okraske, ki se skrivajo na podstrešju, preiščimo babičino klet ter bodimo kreativni in ustvarjalni. Dovolimo si, da nas že pogled na drobne okraske poboža po duši in nam v teh težkih časih daje občutek varnosti in topline.

16.
dan

“Čas je prepočasen za tiste, ki čakajo, prehiter za tiste, ki se boje, predolg za tiste, ki žalujejo, prekratek za tiste, ki se veselijo, toda za tiste, ki ljubijo, je neskončen.”

(Henry van Dyke)

Živimo v času, ko je negotovost prisotna na vsakem koraku. To je čas, ki se je ustavil izven učilnic in igralnic, daleč stran od prijateljev, sodelavcev, znancev. To je čas, ko je postalo normalno, da smo vsi rahlo … napeti. Kdaj ste si nazadnje vzeli čas zase, zadihati in se sprostiti? Storite to zdaj. Vzemite si trenutek zase, odmislite skrbi in se umirite.

Danes smo za vas pripravili nekaj sproščujočih dejavnosti. Se spomnite kdaj ste nazadnje vzeli v roke barvice in kaj pobarvali? Se spomnite povezovanja števil? Če nimate tiskalnika, da natisnete pripravljeno, rišite ali napišite nekaj vrstic samo zase. Lahko pripravite tudi listke za imena, ki bodo krasila darila pod okrašeno smrečico. Pustite skrbi ob strani in spustite domišljijo ter kreativnost na plano. Veseli bomo, če boste z nami delili svoje izdelke.

Natisnite si: SPROSTIVENE DEJAVNOSTI

17.
dan

“Mirno morje še nikdar ni naredilo dobrega mornarja”.

(Angleški pregovor)

Pa smo tudi mi prikorakali do dneva v tednu, ki mu radi rečemo mali petek, zato smo ga skoraj vsak teden zelo veseli. Ampak današnji, je pa sploh nekaj posebnega – to je zadnji “mali petek” pred počitnicami!

Odločili smo se, da tudi ta podaljšan vikend obarvamo kulinarično. Že vidite ciljno črto, ki se blešči v soju tisočerih lučk in vonjate omamno dišeče dobrote, ki vas vabijo po poti, ki jo je za vas pripravil jelenček z rdečim noskom? Ja, božični večer je skoraj že na dosegu roke…

Upamo, da najdete kakšno idejo za vašo praznično mizo. Danes se bomo naučili izdelati tortilje. Če ste jih do sedaj kupovali v trgovini, vam obljubljamo, da temu ne bo več tako. Priprava tortilj je otroško lahka, nadev pa si lahko naredite po svojih željah in okusu.

Recept: TORTILJE

18.
dan

“Ena od velikih skrivnosti življenja je, da je zares kaj vredno le tisto, kar naredimo za druge.”
(Lewis Carroll)

Danes bosta z nami podelili svoje medenjake kar dve vzgojiteljici.

Vzgojiteljica Edita nam je zaupala svoj recept, ter zapisala naslednje besede: »Klasično pecivo za božično-novoletne praznike so medenjaki, ki se tako imenujejo, ker jih pri nas pripravljamo z medom. Receptov za medenjake je zelo veliko. Najboljši so seveda tisti, ki jih pripravimo doma in pri katerih lahko prebudimo svojo otroško domišljijo. Medenjaki po naslednjem receptu so dišeči, ravno prav mehki in ko jih začneš hrustati, ne moreš nehati. Dober tek!«

RECEPT: Medenjaki

Vzgojiteljica Marija pa je svoj recept poiskala na spletu. Ustvarila je unikatno medeno hiško. Z nami pa je podelila naslednje besede:

» MEDENA HIŠKA, KOT IZ PRAVLJICE
Pristno čarobnost praznikov nam lahko pričara dišeča medena hiška, ki je lahko čudovito darilo za otroke, pa tudi za zaljubljene … S prav tako hiško je čarovnica pritegnila otroke v pravljici Janko in Metka. Hišice iz medenjakov so se v božičnem času začele izdelovati predvsem v Nemčiji. V 13. stoletju se je tradicija razširila še na Švedsko, kjer se medene hiške pripravljajo na dan sv. Lucije 13. decembra. Zelo popularne so tudi v ZDA, danes pa tudi v drugih državah po svetu. Na Norveškem (Bergen) šolarji vsako leto sodelujejo pri izgradnji miniaturne verzije mesta Bergen, ki je v celoti izdelano iz medenjakov.«

Naj se tudi pri vas doma med prazniki cedita med in mleko.

19.
dan

»Živiš lahko na dva načina. Lahko se pretvarjaš, kot da ni nič čudežno. Lahko pa imaš vse za čudež.«
(Albert Einstein)

Po božičnem kuglofu in čokoladni torti delimo danes z vami recept za še eno torto – jogurtovo torto z malinami, ki ima več različic. Lahko jo pripravite z borovnicami, jagodami ali s katerokoli vrsto sadja želite.

Ta torta se lahko šopiri kot običajna torta, lahko zadiši iz kozarca ali se spremeni v darilo. Dajte si duška in najdite še kakšno različico – možnosti za nadgradnjo in ustvarjanje so namreč neomejene.

Veselo na peko!
RECEPT: JOGURTOVA TORTA


20. dan

“Začnite živeti in delati stvari, ki vas veselijo. Dragoceni čas preživljajte v družbi tistih, ki jih ljubite in tudi sami sebe čim prej vzljubite. Življenje je tako kratko …”
(Timea Varga)

Danes prižgemo še zadnjo svečko na adventnem venčku. Ta naznanja, da je božič tik pred vrati. Želimo vam, da dan preživite čim mirneje v družbi svojih najljubših. Morda spečete kekse po receptu naše snažilke Katice ali pa naredite dekoracijo, kot jo je naredil dijak Lukas. Tudi dijakinja Lea se je ob pričetku adventnega časa posvetila dekoraciji in je izdelala različne venčke. Vabljeni k ogledu. Morda pa dobite idejo za naslednje leto.

RECEPT: MOTO PIŠKOTI


21dan

“Najbolj pogumno dejanje je misliti nase. Na glas.”

(Coco Chanel)

Današnji dan bo namenjen ženskam. Vzgojiteljica Jasna je pripravila nekaj kratkih in učinkovitih nasvetov za svečan večerni make-up. Pa poglejmo, kaj je ob tem zapisala:
“Ustavite se za hip, poglejte se v ogledalo in si povejte, da ste lepe. Ženski obraz in teAlo se z leti čudovito preoblikujeta. Vsako življenjsko obdobje ima svoje posebnosti; prednosti in pomanjkljivosti. Pomembno je le, da smo v stiku s sabo.
Vsi se dobro zavedamo, da lepota prihaja od znotraj, pa vendar je včasih lepo, če se lahko uredimo malo drugače, kot smo se navajene vsak dan.
Ko pripravljam božično večerjo za vso družino, se potrudim, da vedno zaključim vsaj pol ure preden pridejo gostje. Zaprem se v kopalnico in z isto ljubeznijo, kot sem prej ves dan pripravljala hrano, uredim še sebe.”


22. dan

“Hvaležnost je notranja svetloba, s katero lahko osvetlimo svojo dušo. Bolj ko smo hvaležni, več svetlobe izkusimo in bolj jo izžarevamo v svet.”
(Sharon Huffman)

Pred nami je božični čas, ki s seboj prinaša takšne in drugačne zabave. Danes smo za vas pripravili pravila lepega vedenja za mizo, ki jih je dobro upoštevati, če večerjamo doma ali v restavraciji. Pred leti je veljalo, da se sme zaželeti dober tek samo doma. Danes si lahko v novejših izdajah bontona preberemo, da je zaželeti dober tek vljudno, seveda pa moramo to storiti mirno in ne preveč naglas. Če nam dober tek zaželijo drugi, je prav, da odgovorimo s hvala, enako. Ko sedemo, moramo namreč vedeti, kaj početi s pogrinjki, pa tudi, kaj sami s sabo. Pravilna drža je vzravnana, tako, da sedimo na celotni površini stola in ne le na njegovem robu. S stolom se ne gugamo, komolcev ne držimo na mizi, prav tako pa rok ne skrivamo pod njo. S priborom se ne igramo, jemljemo ga zaporedno z zunanje strani proti krožniku. Navadno bomo ob prihodu za mizo na njej našli prtiček. Tega si pred začetkom obeda razgrnemo v naročje. Če med obedom zapustimo svoj sedež, prtiček s čisto stranjo navzgor položimo na stol. Po koncu obedovanja ga odložimo levo od krožnika.

Vse s hvaležnostjo.


23. dan

” Držite se svojih sanj. In naredite vse kar je treba, da jih spremenite v resničnost! “
(Beverly Sallee)

Božična večerja

Z nekaj dobrimi idejami je lahko praznična miza čudovito pogrnjena in pripravljena za družino in naše goste. Praznično vzdušje lahko pričaramo tudi z manjšimi pozornostmi. Pod lepo okrašeno jelko postavimo darila, prižgimo sveče in mizo praznično pogrnimo.

Če večerjo pripravljamo sami, si že večino jedi prej pripravimo in jih nato samo dokončajmo. Ker je božična večerja samo enkrat na leto, naj bo resnično praznična in nekaj posebnega. Zato se še posebej potrudimo in pripravimo tudi predjed, česar pri običajni večerji ne počnemo.

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in se posedejo za praznično pogrnjeno mizo. Predjedi delimo na tople božične predjedi in hladne božične predjedi, vse bolj pa so priljubljene hladne predjedi v kozarcu. Bistvo hladne predjedi je ta, da je nekaj lahkega, hladnega in hitro pripravljenega. Pripravimo lahko vegetarijansko različico hladne predjedi, kjer za osnovo vzamemo razne solate.Pri mesnih hladnih predjedeh, pa je osnova lahko pršut, losos ali mogoče slastne paštete.

Namesto hladnih božičnih predjedi lahko na božični večerji ponudimo tople predjedi. Postrežemo jih pred juho ali pa namesto juhe. Topla božična predjed naj bo majhen prigrizek, ki nas ne sme preveč nasititi, saj nas čaka še glavna jed. Toplo predjed izberemo glede na glavno jed.

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec večera. Če smo se odločili za pečenega purana z nadevom, potem smo bili verjetno že nekaj ur v kuhinji. Za tradicionalno božično večerjo lahko pripravimo jedi po različnih receptih. Seveda pa lahko svoje goste presenetimo s kakšno posebno poslastico, ki pa ni nujno potrebno, da jo je težko pripraviti.

Najbolj priljubljene slovenske priloge delim o na tople božične priloge in hladne božične priloge. Hladne in tople priloge imajo v receptih pogosto krompir ali riž, poznamo razne hrenove omake, čebulne omake, vinske omake in še mnoge druge priloge. Priljubljene so zelenjavne hladne priloge, kor so ratatouille, pečena pesa, cvetačni narastek in podobne zelenjavne jedi.

Sladice so resnično najlepši del božične večerje. Vsaka gospodinja pa je tudi izredno ponosna, če jih božična peciva in piškoti lepo uspejo. V času pred božičem iz mnogih kuhinj slastno diši pa sveže pečenem pecivu. Vonjave se prepletajo z vonjem vanilije, ingverja in cimeta.

Kako pričaramo praznične vonjave? Vzgojiteljica Ani svetuje: »Pomaranče in limone na gosto prebodemo s pletilko in vanje zapičimo nageljnove žbice. Sadeže zložimo v okrasno posodo skupaj s cimetovimi skorjicami. Posodo postavimo v topel prostor, da se sadeži osušijo in oddajajo značilne praznične vonjave. Iz istih sadežev oz. sestavin naredimo tudi brezalkoholne praznične koktajle.«


24. dan

Adventni čas zaključujemo z voščilom predsednice domske skupnosti Ive Vidovič.

se še spominjate

kako smo slavili prejšnje leto? 🙂

Vesel božič &
Srečno novo leto

ter ostanite zdravi!!!

Spanish: Felices Fiestas!
French: Joyeuses Fêtes!
Dutch: Prettige Feestdagen!
Italian: Buone Feste!
Fijian: Vanuinui vinaka Me Nomuni!
Hawaiian: Hau’oli Lanui!
Irish: Laethanta saoire sona!
Yiddish: A Freylekhn Yontev!
German: Frohe Feiertage!
Portuguese: Boas Festas!
Indonesian: Selamat Hari Raya!
Japanese: Tanoshii kurisumasu wo!
Maori: Meri Kirihimete!
Korean: 행복 휴일
Turkish: Mutlu Bayramlar!
Mandarin: Jie Ri Yu Kuai!
Thai: Sawadee Pee Mai!
South African: Ii holide eximnandi!
Australian: Happy Holidays, Mate!

 

 

~ kolektiv DD Lizike Jančar

Dostopnost