56. DOMIJADA

Dijaške domove v Sloveniji in slovenske dijaške domove v zamejstvu vabimo na športno in kulturno srečanje dijaških domov Slovenije.

Spoštovani!
Skupnost dijaških domov Slovenije in dijaški domovi mariborske regije smo organizatorji 56. Domijade, vseslovenskega srečanja dijakinj in dijakov iz dijaških domov. Po sklepu predsedstva Skupnosti dijaških domov Slovenije bo 56. Domijada potekala od 19. do 20. aprila 2018 na Rogli.
Vsi, ki bomo sodelovali na Domijadi, živimo in delamo v dijaških domovih. Za mladostnike je dijaški dom življenjski prostor za uresničevanje osnovnih (nastanitev, hrana), predvsem pa višjih (šola, druženje z vrstniki) in najvišjih (odkrivanje in razvijanje talentov in oblikovanje ciljev za življenje) potreb. Tudi pedagoški delavci smo sestavni del domov – velik del našega življenja se zgodi prav v
dijaškem domu in za dijaški dom. Na Domijadi bomo pod skupno streho zbrani iz vse Slovenije in zamejstva, kar pomeni, da bo to največji dijaški dom v Sloveniji – Dijaški dom Rogla 2018. Družili se bomo najrazličnejši udeleženci in sodelovali v številnih dejavnostih. Da bomo uspešni, bo potrebno sodelovanje in medsebojno povezovanje. Letos bomo potovali iz realnega v virtualni svet, poskušali
bomo ustvariti vzporedni svet bivanja.

Tema 56. Domijade je: VZPOREDNI SVET … PARALLEL WORLD

Podrobneje jo bomo predstavili v kulturnem delu (okrogla miza, likovni, literarni in fotografski natečaj, kulturni program) in v športnem delu.

Živimo v času, ko je naše življenje pod močnim vplivom digitalnih medijev. Vzporedno z real   nostjo se nam odpirajo vzporedni svetovi, kjer lahko živim povsem drugačno življenje. Lahko se skrijemo zamasko svoje identitete na facebooku, lahko se potopimo v zgodovino ali pa sanjam znanstveno fantastiko prihodnosti. Lahko se prepoznamo v animejih ali se bojujemo skupaj z Lovci senc.

Vzporedni svet lahko podžiga našo ustvarjalnost ali s pasivnim sprejemanjem ohromi naš resnični jaz. Lahko nas poveže z drugimi preko medijev in nam pomaga osebnostno rasti ali pa nas osami v lastni iluziji. Toda postavlja vprašanje: Kdo sem jaz v resnici? Kaj je resnica? Kaj ima v mojem življenju vrednost?

Na letošnji Domijadi bomo skupaj razmišljali o identiteti in vplivu sodobnih medijev nanjo. Ustavili se bomo ob prednostih, ki jih ponuja sodobni virtualni svet pri odkrivanju tega, kdo sem in kam grem, ter hkrati odkrivali pasti, kje vzporedna resničnost pogoltne možnosti za realnost in razvoj resnične identitete. Moje življenje v vzporednem svetu je …

Naslov je odlično izhodišče za razmišljanje o medsebojnih odnosih, tako realnih kot virtualnih. Okrogle mize, prostočasne dejavnosti in druge prireditve na temo »vzporedni svet« nam lahko prinesejo veliko dobrega v smislu izboljšanja našega medsebojnega povezovanja ter sodelovanja skozi oči virtualnega in realnega sveta.

V ločenih razpisih za kulturni in športni del vas vabimo k prijavam za sodelovanje in vas vljudno prosimo, da upoštevate razpisne roke. Osnovni cilji Domijade so zapisani v pravilniku o Domijadi. V želji, da bo potekala 56. Domijada v skladu z našimi prizadevanji, da se dijakinje in dijaki ter njihovi mentorji predstavijo in pokažejo svoje dosežke, vas lepo pozdravljamo in se veselimo snidenja na Rogli.

Vabljeni!

Organizacijski odbor dijaških domov MARIBORSKE REGIJE

Povezave:
Uradne strani Domijade
Pomembni dokumenti in obrazci

Dostopnost