Non, rien de rien // Ne, prav ničNon, je ne regrette rien // Ne, ničesar ne obžalujemNi le bien qu’on m’a fait // Ne kar se mi je zgodilo dobrega,Ni le mal // niti zla,Tout ça m’est bien égal // Vse, za kar mi je marNon, rien de rien // Ne, prav ničNon, je ne regrette rien // Ne, ničesar ne obžalujemCar ma vie // Ker vso moje življenjeCar mes joies // Ker vse moje radostiAujourd’hui // se danesÇa commence avec toi // začnjo pri tebi
…francoski večer v Liziki.
V okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta smo se tokrat srečali s francosko kulturo. Kulturo oblačenja, kulturo življenskega sloga in prehranjevanja. O Franciji smo se naučili sledeče:
  • Glavno mesto: Pariz
    Uradni jezik EU: francoščina
    Država članica EU: od 1. januarja 1958
    Valuta: evro; članica evrskega območja od 1. januarja 1999
    Schengensko območje: članica schengenskega območja od 26. marca 1995

 

  • Francija je republika s polpredsedniškim sistemom in predsednikom vlade, ki ga imenuje predsednik države.
  • Iz Francije prihaja 79 poslancev in poslank Evropskega parlamenta.
  • EU obsega več kot 4 milijone km² in ima 447,7 milijona prebivalcev in Francija je največja država EU po površini (najmanjša je Malta).
  • Najpomembnejši gospodarski sektorji Francije leta 2020 so bili javna uprava, obramba, šolstvo, zdravstvo in socialne storitve (23,4 %), trgovina, promet, nastanitvene in gostinske dejavnosti (16,4 %) ter strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti; upravne in podporne storitve (14,2 %).
Več o našem francoskem večeru si oglejte v galeriji.
Hvala vsem dijakinjam in dijakom, ki so zraven sodelovali. 🙂

Nekaj zadnjih objav..

Slovo maturantov 2023

Slovo maturantov 2023

Prišel je mesec maj in matura že veliko trka na vrata. Zato smo se 16. maja slovesno poslovili od naših dijakov zaključnih letnikov. Posebej zaslužnim dijakom smo podelili pohvale in nagrade, vsi dijaki pa so za spomin dobili skodelico. Dragi dijaki, ob slovesu vam...

Likovna razstava ID Ustvarjajmo

Likovna razstava ID Ustvarjajmo

Včeraj, v sredo 17. 5. ob 17.uri, smo v avli DD postavili razstavo dijakinj in dijakov, ki obiskujejo interesno dejavnost Ustvarjajmo! Ponosni smo na naše dijake, ki so se verno udeleževali ur interesne dejavnosti, kjer so ustvarjali, si širili obzorja in se lotili...

Zaključni turnir v pikadu

Zaključni turnir v pikadu

17. 5. smo v 6. nadstropju naše Lizike izvedli zaključni turnir v pikadu v igri "Zero One" - od 501 navzdol. Dosežki: 3. mesto: Sara Lesjak, 2. mesto: Janja Borko, zmagovalka turnirja: Patricija Slavič. Čestitke vsem trem! Pa še utrinki: Koledar dogodkov | instagram...

Prvo mesto

Prvo mesto

Naši dijaki Teo Kovač, Marcel Stojnšek in Kevin Salajster so se pod vodstvom mentorjev dr. Tine Perko in Romea Ogrizka (ICP Maribor) udeležili tekmovanja Ecotrophelia Slovenija junior. Izdelali so Velikonočni aspik in ga 18. aprila predstavili strokovni ocenjevalni...

Dan Evrope – 9. maj

Dan Evrope – 9. maj

Ob današnjem prazniku naše "širše domovine" smo pripravili kratko prireditev, kjer smo se posvetili predvsem sloganu "Združeni v raznolikosti". V našem dijaškem domu biva več kot 300 dijakov. Seveda je največ Slovencev, svoj dom pa z nami delijo tudi Makedonci,...

NAPOVEDNIK – KONCERT | Robert Schumann / 10. 5.

NAPOVEDNIK – KONCERT | Robert Schumann / 10. 5.

Vabljeni na koncert: Komornega orkestra iz Basla | 10. 5. 2023 Omejeno na 6 dijakov. Odhod na koncert ob 18.45, dobimo se izpred DD ob. 18.45 Programska knjižica 2022/2023 Spored:Robert Schumann: Uvertura h Goethejevi pesnitvi »Hermann in Dorothea«, op. 136Robert...

Skrbimo za zdravje

Skrbimo za zdravje

Zdravje je največja vrednota in še kako resničen je rek: Zdrav človek ima tisoč želja, bolan pa samo eno! V Liziki se tega zavedamo in za naše dijake redno izvajamo različne aktivnosti za zdravje telesa in duha, tudi pri istoimenski interesni dejavnosti. In sicer...

Kuharija

Kuharija

Radi kuhamo, še rajši pa jemo, zato smo ponovno spremenili našo Mladinsko sobo v začasno kuhinjo. Tokrat smo se odločili, da bomo pripravili domače testo iz krompirja in ga nato "spremenili" v ocvrtke in sadne cmoke z domačo marmelado. Privoščili smo si omako s...

Dostopnost