V četrtek, 24. 10. 2019, sva se dijaka Klar Opraus in Niko Mlinarič v spremstvu vzgojitelja Erika v zgodnjih jutranjih urah odpravila v Strasbourg. Tam se je odvijal zaključek projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta.
Glavnina dogodka je potekala v petek. Zgodaj zjutraj smo prispeli v parlament, kjer smo najprej šli skozi varnostno kontrolo. Nato so nas posedli v glavni sejni dvorani Evropskega parlamenta, sledile so predstavitve držav. Med kosilom smo lahko sodelovali v Euroscola igri tako, da smo sestavili štiričlansko ekipo tekmovalcev različnih narodnosti in rešili kviz o Evropski uniji. Kmalu smo se razdelili v manjše delovne skupine, kjer smo izmenjevali mnenja o vnaprej določenih temah. Tema najine skupine je bila prihodnost Evropske unije, drugi pa so govorili o mladih v povezavi z alkoholom, migracijah, zaposlovanju mladih, okolijskih problemih in varnosti na spletu … Po približno uri in pol smo svoja poročila predstavili v sejni dvorani, nato pa o njih tudi glasovali, kot pravi evropski poslanci. Sledil je še finale Euroscola igre, zaključni nagovor in evropska himna. Malo utrujeni in lačni smo se odpravili v središče Strasbourga, kjer smo si privoščili večerjo.
Prežeti z lepimi vtisi, zanimivimi izkušnjami in novimi prijateljstvi smo se v soboto zjutraj odpravili domov, v Slovenijo.

Klar Opraus in Niko Mlinarič

Dostopnost