V sredo (17. 1. 2024) smo v prijetnem okolju naše retro sobe pripravili kulturno prireditev ob začetku priprav na maturitetni esej.

Svoboda je zelo relativen pojem, kar lahko razberemo že iz SSKJ. Svoboda je namreč razložena zelo kontradiktorno; v prvi razlagi kot »stanje, ko so ljudje podrejeni samo zakonom in ne neomejeni, samovoljni oblasti koga; po drugi strani pa SSKJ svobodo definira »kot stanje, ko človek ravna, presoja po svojem spoznanju, potrebah in ne v skladu s splošnimi pravili, zlasti moralnimi.« Kaj torej predstavlja svobodo človeka? Kdaj smo svobodni?

O takšnih vprašanjih bodo v naslednjih mesecih razmišljali naši maturanti. Maturitetna dela so intrigantna in nas silijo v razmišljanja, ki so na meji realnega. Vrhunska dela Slavka Gruma, Jeana-Paula Sartra, Draga Jančarja in najmlajše med njimi Tjaše Mislej nas pripravijo do razmišljanja o eksistencialni stiski posameznika, ujetega v svobodo svojih misli, ujetosti med sotrpečimi tu in zdaj in celo peklenskemu trpinčenju, ko se naše življenje enkrat konča. Pa se? Se muka kdaj konča ali traja večno?

Na kulturnem dogodku sta Srđan Trifković in Aljaž Kunc brala odlomke iz dram Zaprta vrata, Veliki briljantni valček, Dogodek v mestu Gogi in Naše skladišče. Dogajanje so popestrile glasbene točke mlade gostujoče perspektivne violinistke Lare Mihalič, za razmišljanja o literarnih delih sta poskrbeli Manca Praprotnik in Manca Gračnar. Temačno vzdušje smo si pričarali z odlomki dramskih del, za kar je poskrbel Mark Feher.

Dragi sodelujoči, še enkrat hvala za vrhunsko izpeljan dogodek. Maturanti, vam pa v naslednjih mesecih želimo predvsem veliko kreativnosti in razmišljanja izven okvirjev.

Nekaj zadnjih objav..

Projekt USTVARJAJMO | Ta teden izpostavljamo Lucijo Žerdoner

Projekt USTVARJAJMO | Ta teden izpostavljamo Lucijo Žerdoner

Projekt USTVARJAJMO | Ta teden izpostavljamo Lucijo ŽerdonerTa teden izpostavljamo dijakinjo Lucijo Žerdoner. Lucija je letos zvesto obiskovala interesno dejavnost, risala veliko za šolo in tudi v prostem času in je njen napredek zelo očiten. Preizkuša se pri risanju...

NAJ DIJAK 2024

NAJ DIJAK 2024

Podelitev nagrad Naj dijak   Z veseljem sporočamo, da je tudi letos zmagovalec razpisa Naj dijak Luka Vaupot, ki je maja letos zaključil bivanje v Dijaškem domu Lizike Jančar. Luka Vaupot je od Dijaške organizacije Slovenije prejel izjemno nagrado; v sodelovanju...

Lutkovno druženje – Trije metulji

Lutkovno druženje – Trije metulji

V četrtek, 6.6.2024 smo pripravili lutkovno druženje za otroke naših zaposlenih. Dijakinji Lucija in Taja, sta odigrali lutkovno prestavo Trije metulji, ter izdelali didaktične igre za otroke. Otroci so spoznavali barve, mavrico, iskali pare, izdelali lutko iz...

Dobrodelnost – Punat

Dobrodelnost – Punat

V Dijaškem domu Lizike Jančar Maribor smo v okviru projekta Dobrodelnost izvedli akcijo zbiranja poletnih rekvizitov za otroke in mladostnike, ki bodo letovali v Punatu. Zbrane plavutke, obroče, plavalna očala, brisače in družabne igre smo izročili prostovoljcu...

Skrb za zdrav duh v zdravem telesu

Skrb za zdrav duh v zdravem telesu

V tem šolskem letu sem pri ID Zdravje telesa in duha z dijaki delala predvsem na osebnostni rasti. Glavni cilj je bil, dijakom v obliki delavnic in pogovorov posredovati in približati vsebine, ki so koristne in uporabne za življenje. Obravnavali smo tematiko...

Aktivnosti za sproščanje in miselne naloge

Aktivnosti za sproščanje in miselne naloge

Zaradi stalnega pritiska in mnogih šolskih obveznosti se mladi tekom šolskega leta le redko utegnejo posvetiti pomirjujočim aktivnostim za boljše počutje. Zato sem v sredo, 29. 5. 2024, dijake povabila na prijetno druženje. V okviru ID Zdravje telesa in duha so...

Tečaj slovenščine za tujce v dijaškem domu

Tečaj slovenščine za tujce v dijaškem domu

V novi številki slovenske pedagoške revije Didakta lahko preberete prispevek naše vzgojiteljice Jasne Kovačič o inkluziji dijakov tujcev v novo okolje. "S pomočjo inkluzije se mladostniki vključujejo v socialno življenje, ki v vzgojno-izobraževalnem sistemu...

Kuhajmo preprosto in zdravo

Kuhajmo preprosto in zdravo

V četrtek, 23. maja 2024, smo z dijaki ponovno kuhali. Tokrat so bili recepti malo drugačni – eksotični. Približali smo jim recepte in pripravo kitajske hrane. Kuhali smo v voku ter se naučili, kako se očisti in nareže zelenjava in meso. Uporabili smo za kitajsko...

Dostopnost