V sredo 24. 10.2018 bomo v Mladinski sobi DD predvajali film Strah.

Film Strah je eden prvih tovrstnih filmskih projektov  v Sloveniji, saj poleg umetniške vrednosti, ki jo sama po sebi predstavlja filmska forma, obenem predstavlja močno družbeno angažirano vsebino, katere namen je ozaveščanje javnosti in opozarjanje na problem porasta vsesplošne nestrpnosti, s katero se v družbi (ponovno) soočamo.

Projekt je financiran iz strani Urada RS za komuniciranje in se izvaja že drugič.

Na kratko o filmu:

Film Strah (Fear) z aktualno zgodbo poudarja nevarnosti rasizma, fašizma in ksenofobije ter javnost poziva k strpnosti in sprejemanju različnih kultur. Prikazuje zgodbo najstnika, ki podleže populistični propagandi ekstremne desnice, za kar plača visoko ceno.

Ustvarjalci filma se tako povezujejo z mnogimi humanitarnimi organizacijami, s katerimi želijo organizirati obstranske dogodke ob projekcijah, predvsem pogovore in predavanja na tematiko, obravnavano v filmu. Sodelovanje so razširili tudi na druga področja umetnosti, saj se je ekipi pridružil tudi reper Trkaj, ki je za film napisal pesem z istoimenskim naslovom Strah.

V pripravi so projekcije po slovenskih kinematografih in mladinskih centrih, povezujemo pa se tudi s srednjimi šolami, saj so ciljno občinstvo projekta tudi mladi, ki so v času odraščanja dovzetnejši za razna radikalna stališča. Pobudniki projekta menijo, da je film močno sporočilno sredstvo, ki je za mlade tudi veliko privlačnejše in jih zato sporočilo tudi lažje doseže.

Filmski projekt Strah je podprl tudi Slovenski filmski center. Po premieri novembra 2016, kjer si je štiristo ljudi v nabito polni dvorani Kina Šiška ogledalo film Strah, film nadaljuje pot po slovenskih kinematografih. Za zdaj si ga je bilo mogoče ogledati v mnogih slovenskih,  na festivalu Luksuz v Krškem in Festivalu Hiša strpnosti v Ljubljani, na Festivalu tolerance in po nekaterih mladinskih centrih.

 

S projekcijami filma in pogovori želimo doseči naslednje cilje:

  • širjenje ozračja strpnosti, spoštovanje in sprejemanje drugačnosti
  • osveščanje o pomenu in pomembnosti medkulturnega dialoga
  • promocija vključujoče družbe in socialne solidarnosti
  • krepitev zavedanja, da priseljenci s svojim znanjem in delom prispevajo k razvoju družbe
  • opozarjanje na negativne posledice sovražnega govora, na porast različnih oblik nestrpnosti, na nevarnosti rasizma in ksenofobije
  • spodbujanje mladih h kritičnemu razmišljanju, prepoznavanju manipulacije, propagande in indoktrinacije
  • preprečevanje radikalizacije mladih
  • krepitev zavedanja mladih, da lahko nekaj spremenijo, spodbujanje k prevzemanju aktivne vloge proti nestrpnosti, rasizmu, ksenofobiji
  • ozaveščanje pedagoškega osebja o razlogih, nevarnostih, znakih, posledicah radikalizacije.

Menimo, da je film, kot umetniško izrazno sredstvo, ki je mladim blizu, primeren način dopolnilnega, neformalnega izobraževanja mladih. Projekciji filma bo sledil voden pogovor o temah, ki jih odpira zgodba naslovnega junaka. Pogovora se poleg režiserja filma udeležijo relevantni sogovorniki, poznavalci obravnavane tematike in posamezniki, ki so mladim vzor. Pogovor bo mladostnikom omogočal aktivno sodelovanje z vprašanji, izražanje mnenj, komentiranje, posredovanje lastnih izkušenj in preizkušenj, v mladih bo spodbudil refleksijo o njihovih lastnih strahovih.

Namen pogovora je pri mladostnikih okrepiti zavedanje, da lahko nekaj spremenijo in jih spodbuditi k prevzemanju aktivne vloge proti nestrpnosti, rasizmu, ksenofobiji. V paketu s filmom pa bo seveda ozaveščal tudi pedagoško osebje o razlogih, nevarnostih, znakih, posledicah radikalizacije in jim omogočal vpogled v razmišljanje, občutke in strahove mladih ter iskanje rešitev na izzive, s katerimi se soočajo v razredih.

Projekt je kot rečeno finančno podprt iz strani Vlade RS, Urada za komuniciranje in se izvaja že drugič. V šolskem letu 2017/18 smo projekt izvedli že po 37-ih srednjih šolah po celi Sloveniji.

Ob enem predvajanju in pogovoru se pričakuje kapaciteta najmanj 100 dijakov. Ideja je, da vi zagotovite prostor za projekcijo filma in moderatorja, ki bo vodil pogovor z režiserjem in s sogovornikom-gostom, ki pride z režiserjem in ima izkušnjo begunstva.

Na spodnjih povezavah si  lahko pogledate vizualno promocijsko gradivo o filmu.

Trailer filma:  https://www.youtube.com/watch?v=WmJhM91VtsI&t=2s
Facebook: https://www.facebook.com/filmstrah/
Članek 24ur: http://www.24ur.com/ekskluziv/film_tv/cedalje-bolj-nas-je-st
rah-in-tega-bi-se-v-resnici-morali-najbolj-bati.html

Videospot Trkaj: https://www.youtube.com/watch?v=QIPRnsjXi0Q

 

 

Dostopnost