V sredo, 6. februarja  2019  bo v Dijaškem domu Lizike Jančar ob 16.30 odprtje razstave

                                      UTRIP ŠPANSKE KRAJINE OB ATLANTIKU         

Avtor fotografij JOŽE  MARINIČ nas bo s svojimi foto zapisi popeljal po Španiji, strastni državi s svojevrstno magijo, ki je začarala tudi avtorja fotografij. Španija ni samo flamenko, paella, sangria, bikoborbe, tapasi, Pablo Picasso, pršut, Don Kihot, Pedro Almodovar, inkvizicija, Antoni Gaudi, Madrid, Barcelona, nogomet… Jože Marinič nam bo prikazal krajino ob Atlantiku skozi oči budnega opazovalca, ki je ujel brezčasnost narave in življenja v njej, utrinke arhitekturne in kulturne dediščine kot skupne preteklosti in sedanjosti, ki nas povezujejo, bogatijo in hkrati opominjajo, da so vrednote človeka brezmejne, a pogosto ujete v prostoru in času. Motivi nam skozi prelivanje barv in svetlobe v pomladnem času nudijo nepozabne dotike morja in neskončnih valov, mogočnih evkaliptusovih gozdov, zelenih travnikov in polj, ki se prebujajo v sončnih ali deževnih jutrih ter omogočajo potovanje in odkrivanje lepote narave, ki se prepleta s sočasno ustvarjalno močjo človeka. Vse to nam omogoča doživetje lepote življenja, ki jo človek občuti v tišini in v objemu brez besed. Avtor nas vabi, da ob fotografijah začutimo veselje do potovanja po neznanih krajih, kjer lahko z radovednostjo odkrivamo detajle drugačne kulture in prostranost španske krajine ob Atlantiku.

Vabljeni v svet prefinjenih likovnih foto zapiskov skozi katere se nas bo dotaknila milina in toplina, ki izžarevata iz neokrnjene narave in nas objema tudi v vsakdanjem življenju.

Kulturni program bodo izvedli dijaki in dijakinje, ki bivajo v domu.

Po odprtju vabljeni, ob domačem pecivu, na klepet z avtorjem.

Dijaški dom Lizike Jančar, Titova cesta 24 a, 2000 Maribor

JOŽE MARINIČ

Prve fotografije in razstave Jožeta Marinič segajo v njegovo srednješolsko obdobje. Ljubezen do fotografskega aparata ni usahnila vse do danes.

Skozi fotografijo išče umetniško izraznost narave, krajine, arhitekture, dediščine in človeka, ki je skrivnostno razdvojen med preprostostjo, hrepenenjem in sočasnim iskanjem lastnih korenin.

Avtor razstavlja doma in v tujini ter je prejel številne nagrade za barvno in črno belo fotografijo.

Jože Marinič je dolgoletni član Foto kluba Maribor in član likovne sekcije Kulturno umetniškega društva Gabrijela Kolbiča.

zapisala: Rasta Vrečko, spec. lik. ter., prof. lik. ped.

vodja Malega razstavišča avla v Dijaškem domu Lizike Jančar

 

Dostopnost