V sredo, 19. septembra  2018  bo v Dijaškem domu Lizike Jančar ob 17.00 odprtje razstave s pomenljivim naslovom: ZAČETEK/STARTING.

Raznolike fotografije, ki nagovarjajo z zanimivimi podobami razstavlja mariborski fotograf

                                        BOJAN HAJDU.

Kulturni program bodo izvedli dijaki in dijakinje, ki bivajo v domu.

Po odprtju vabljeni, ob domačem pecivu, na klepet z avtorjem.

ZAČETEK/STARTING

Fotograf Bojan Hajdu razstavlja raznolike črno bele in barvne fotografije, ki gledalcev ne pustijo ravnodušnih. Za razstavljene podobe je značilno, da nas pridržijo, zajamejo in nas sploh ne pustijo nedotaknjene, ker prikazujejo svet v vsej svoji dejanskosti. Fotograf uporablja tudi tehnike,  s katerimi nagovarja gledalca na drugačen način. Nekatere fotografije zato odpirajo občutenje vsakdana, druge govorijo na simbolni ravni in vizualizirajo nenavadno ter nepredstavljivo. Določne podobe delujejo na prvi pogled prijetno, druge pometejo z ugodjem. Velik vpliv na končni videz fotografije ima njena sporočilnost, vzdušje, estetska dovršenost in izbira objekta oz. motiva.

Maribor. Fotomontaža. Spoj dveh fotografij. Most brez motečih elementov. Kompozicija prisili gledalca, da ugleda Maribor drugače.  Hajdu dve fotografiji izniči in spremeni do te mere, da fotografija ni več zgolj fotografija.

Fotograf je ujel v fotoaparat še mariborsko postajo ob 23.30 ponoči, Dravo,  štorkljo in laboda, ki se pripravljata na vzlet…Ob zanimivih motivih, ki prikazujejo pokrajino, mesto, naravo, ljudi in živali se gledalci sprašujemo: »Kaj gledajo oči bele muce? Čigav je medvedek ob deklici z dudo in čopki? Je  roka v kateri počiva cigareta mamina? Kdo je pustil čoln na obali, čigar diagonala reže napetost?  Kdaj je takšna svetloba na valovih? Je to maska ali čoln?  Kakšna bi bila zgodba čolna v prvem planu, brez belih pravokotnikov, horizontal,  vertikal in diagonal? Kam leti bel metulj v črnini? Kje sta dva dimnika in štorkljino gnezdo? Zakaj je tako ostra ta podoba, podoba cvetov na travniku pa zabrisana?  Kdo se pelje sam v vrtiljaku? Kaj pripoveduje kontrast vijolične in oranžne v izpostavljenem cvetu? Zakaj so na barvnih fotografijah praprot, podrta drevesa, zelene jelke?«

V Dijaškem domu Lizike Jančar smo ponosni, da razstavlja fotograf, ki se je opogumil in svoje fotografije prvič samostojno razstavil.

zapisala: Rasta Vrečko, spec.lik.ter., prof.

»Grafične dejavnosti, kot so tiskarstvo, kompozicija raznih barv, oblik ter linij so mi v veselje že iz rane mladosti in so me vodile skozi svojo izobrazbo in tudi poklic ter delo. Svojo pravo ljubezen sem odkril v fotografiji, s katero se ukvarjam sedem let.  Leto dni sem član foto kluba Maribor, ki je moje znanje razširil ter dvignil na višji nivo. Lepota sveta je vsenaokrog in preko fotografije vam jo želim predstaviti, kot jo vidijo moje oči. V moji razstavi so prikazani moji začetki v katerih sem našel sebe v fotografiji.« Bojan Hajdu

 

Dostopnost