Obdobje koronavirusa je za mnoge ljudi težko obdobje in čas, ki ti vzame upanje. Ker v takih časih topla beseda ni odveč, je naš dijak, Niko Mlinarič, zapisal nekaj spodbudnih misli, ki jih je namenil zdravnikom, medicinskim sestram, tehnikom, upokojencem, prodajalcem in varnostnikom.

 

Zdravnikom, medicinskim sestram in tehnikom ter drugemu zdravstvenemu osebju!

Tudi ko človeštvu ne grozi smrtonosni virus, nesebično pomagate vsem, ki potrebujejo pomoč. Premalokrat se zavedamo, da delo, ki ga opravljate, nikakor ni preprosto. Prevečkrat ste deležni nerganja in ostrih pogledov, ki si jih nikakor ne zaslužite. V času epidemije koronavirusa ste svoje domove zamenjali za stene bolnišnic, svoje najdražje pa za paciente, katerih življenja so hudo ogrožena. Hvala vam za ves trud, energijo, neprespane noč, nadure in ves čas, ki ga prispevate k čimprejšnji zajezitvi koronavirusa.  Vedno sem mislil, da obstajajo super junaki le v pravljicah, sedaj pa vidim, da živijo med nami.

Upokojencem v domovih za starejše!

Bližina sočloveka je najpomembnejša za razvoj posameznika. Ljudje smo družbena bitja, ustvarjena za druženje, smeh in pogovor. Eden izmed ukrepov, ki jih je za seboj prinesla epidemija koronavirusa, je prepoved obiskov svojcev v domovih za ostarele. V trenutku ste postali odrezani od zunanjega sveta, od svojih najbližjih, saj je tveganje, da zbolite preveliko. Tudi v domovih samih so se vzpostavili oddelki za obolele in zdrave, kar je poskrbelo še za dodatno ločevanje varovancev. Vem, da se dostikrat počutite osamljene, vem, da pogrešate bližino in toplino družin ter prijateljev, a vendar je to trenutno potrebno, da boste lahko v prihodnje spet padli v njihov objem, se z njimi pogovarjali in veselili. Ostanite močni.

Prodajalcem v trgovinah!

Življenje brez trgovin, nepredstavljivo. Ljudje se po potrebne surovine za preživetje zatekamo v najbližje prodajalne. Vstopimo v trgovino, v nakupovalni voziček položimo predmete iz seznama, plačamo na blagajni in odidemo domov. Vsega skupaj približno 30 minut. Gospo za blagajno smo komaj bežno pogledali ali jo morda celo ošteli, ker je na polici zmanjkalo ˝mojega najljubšega mehčalca˝.  In tako vsak dan, tudi ob nedeljah, brezglava množica ljudi. Med trenutno epidemijo ste postali zelo ogroženi. Biti v vsakodnevnem stiku s tolikimi ljudmi ni šala, saj se vračate domov k družinam, ki vas potrebujejo. Opravljate hvalevredno delo in nam ostalim omogočate normalno življenje brez pomanjkanja. Cenimo vaš trud in upamo, da se kmalu vidimo brez mask. Vedno sem mislil, da obstajajo super junaki le v pravljicah, sedaj pa vidim, da živijo med nami.

Varnostnikom in zaposlenim pri varnostnih službah!

Ko sem se nedolgo nazaj odpravil v trgovino po najnujnejše, sem pred vrati naletel na dolgo vrsto. Vstop v trgovino je preprečeval varnostnik, da se v trgovini ne bi ljudje gnetli in povečali možnost prenosa okužbe. Nestrpni kupci pred vrati so nergali in zavijali z očmi, ker se jim je bojda zelo mudilo. Ko je nekdo prišel iz trgovine, je lahko vstopil naslednji, varnostnik pa je razkužil voziček in ga dal naslednjemu v vrsti. Zelo nevarno je biti prvi v stiku z ljudmi in jim ponuditi razkužilo za roke. Še nevarneje je, ko nekdo nezaščiten smukne mimo v trgovino ˝samo po kruh˝. Zavedam se, da vam ni lahko, sploh če ste deležni še nesramnih pogledov in besed. Hvala vam, da kljub temu vestno opravljate svoje delo in s tem zaščitite nas ter krajšate čas epidemije.  Vedno sem mislil, da obstajajo super junaki le v pravljicah, sedaj pa vidim, da živijo med nami.

 

 

 

Niko Mlinarič, dijak 2. gimnazije Maribor

Dostopnost