Na 18. Mednarodni likovni koloniji LIJALENT 2016 so sodelovali umetniki iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije: Matjaž Duh, Theresia Fauland-Nerat, Ruth Friedrich, Irena Gayattri Horvat, Lojze Kalinšek, Zmago Kovač, Anka Krašna, Danica Sorec Lešnik, Zdravko Luketič, Zlati Prah, Metoda Barić Rebolj, Branimir Ritonja, Linda Maria Schwarz, Slađana Matić Trstenjak, Rasta Vrečko in Karin Westreicher.

Umetniki so v času od 29. 6 – 2. 7. 2016 spoznavali naše mesto, ter ustvarjali likovna dela, ki izražajo čas, v katerem živimo, strpnost in nestrpnost med ljudmi, problematiko beguncev, ter meje, ki se pojavljajo v medsebojnih odnosi. Z barvo, linijo in ploskvijo so nas umetniki nagovorili k lepšemu skupnemu življenju.

Umetniki so ustvarjali tudi na lesene deščice- panjske končnice pod vodstvom vzgojiteljice Raste Vrečko. Likovna dela so predstavljena v strokovnem katalogu, ki smo ga predstavili na odprtju likovne razstave, ki je bilo 23. 9. 2016 v Razstavišču Lija Dijaškega doma Lizike Jančar Maribor.

Odprtje likovne razstave smo obogatili s kulturnim programom v katerem so sodelovale dijakinje dijaškega doma in študent pod mentorstvom vzgojiteljice Nine Robnik. Gospa Vasja Smole Dubrovnik, sedaj že upokojena ravnateljica dijaškega doma je spregovorila o povezovanju vzgoje in umetnosti, ter predala besedo novi ravnateljici gospe Bojani Peruš Marušič, ki je poudarila, da bomo z delom nadaljevali, saj je organizacija tovrstnega kulturnega dogodka pomembna zaradi naše prepoznavnosti na področju vzgojnega dela z mladimi.

Likovni kritik gospod Mario Berdič je podal strokovno oceno likovnih del, ki so tudi predstavljena v katalogu. Razstavo je odprl mag. Igor Tršar, direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Delovanje Razstavišča Lija je pomembno pri vzgojnem delu z mladimi, saj dijaki, ki bivajo v prostorih vsakodnevno doživljajo umetnost in spoznavajo kvaliteto umetniškega sporočila. Odprtje razstave je tudi priložnost, da spoznajo umetnike in prisluhnejo strokovni kritiki, ter si oblikujejo lastno umetniško domišljijo.

Razstava likovnih dela udeležencev 18. Mednarodne likovne kolonije Lijalent 2016 bo na ogled do konca šolskega leta 2016/17. Zahvaljujemo se Mestni občini Maribor in Javnemu skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti-Območna izpostava Maribor za pomoč pri izvedbi kulturnega programa.

Dostopnost