ŠPORTNO IN KULTURNO SREČANJE DIJAŠKIH DOMOV SLOVENIJE ~ TEMA: SVET IN JAZ V LETU 2030

V mesecu aprilu, od  9. in 10. aprila, bo na Rogli potekala 57. domijada, ki je športno, kulturno in družabno srečanje dijakinj in dijakov dijaških domov Slovenije.

Tema:
Tema letošnje Domijade je pogled v prihodnost in nosi naslov SVET IN JAZ V 2030. Dijakinje in dijaki ste vabljeni, da se odzovete na literarni, likovni ali fotografski natečaj in v svojih delih sledite razpisani temi. Poleg razstav poslanih izdelkov bo na Rogli aktivna tudi okrogla miza, potekale bodo ustvarjalne delavnice in zvečer kulturni program s plesom, športniki pa bodo po izvedenih regijskih in medregijskih tekmovanjih na Rogli odigrali polfinalna in finalna srečanja.
Podrobnejši opis teme:
SVET IN JAZ V LETU 2030: Osrednja tema in rdeča nit letošnje Domijade je prihodnost. Ne tista oddaljena, nepredstavljiva, fantastična, ampak tista čez dobro desetletje – leta 2030, ki bo tu hitreje, kot si mislimo.

Prihodnost je odprta in nam zastavlja številna vprašanja. Je vabljiv prostor za domišljijo, ugibanja, šokantna predvidevanja, ki si jih dovolimo na račun bliskovitega napredka znanosti in tehnologije. Vsi se občasno sprašujemo, kakšno bo naše življenje čez nekaj let, čez desetletje, čez dve desetletji … Kje bomo, kaj bo z nami, kaj bomo počeli, v kakšnem svetu bomo živeli? Kako bodo videti mesta prihodnosti? Kakšna bo arhitektura, kako bo potekal promet? Kaj bodo ljudje jedli, kako se bodo oblačili, s čim se bodo ukvarjali v prostem času? Kje so meje znanosti? Nanotehnologija in prodiranje v vse manjše dimenzije človekovega življenja in obstoja so fascinantne. In kako bo potekalo izobraževanje? Nas bodo učili roboti in stroji ali bomo mi učili njih?

In nenazadnje: kako se bomo razvijali ljudje, posamezniki? Kakšni bodo naši medsebojni odnosi, kaj bo pomembno, kaj bo v ospredju? Ali bo ljubezen preživela? Ali bomo osamljeni, odtujeni, zaverovani v tehnologijo in vzporedno življenje na spletu, tako nerealno in varljivo? Prihodnost je res odprta in bo prinesla morda kaj takega, na kar nismo pripravljeni. Ampak prav zato je priložnost obenem tudi velik izziv in tudi velika priložnost. Priložnost za nove ideje, ustvarjanje, nove rešitve. Priložnost za drzne, inovativne, odprte ljudi. Ni nepomembno, da imamo vsi priložnost za sooblikovanje prihodnosti, in ni vseeno, kako jo bomo oblikovali. Ne moremo se odreči in otresti svoje odgovornosti pri tem.

Naši dijaki so povečini rojeni leta 2000 ali kasneje. Danes so to še fantje in dekleta v svojih pubertetniških letih, letih iskanja, izgradnje osebnosti, določanja svojih življenjskih ciljev. Do leta 2030, ki je po številu let naša bližnja prihodnost, pa se bo glede na hitre in dramatične spremembe v svetu zagotovo še veliko zgodilo. Mladi ljudje v svojih poznih dvajsetih ali zgodnjih tridesetih letih, ki bodo že imeli za sabo leta šolanja in študija, si bodo morda že ustvarili družino in hodili v službo, kot to danes počnejo njihovi starši. Kako bodo živeli, kakšnim vrednotam bodo sledili in kako bodo oblikovali odnose z ljudmi okrog sebe, pa je že danes v veliki meri odvisno od njih samih. Ne moremo niti na hitro niti v celoti spreminjati sveta in ljudi v njem. Zanesljivo pa lahko oblikujemo in spreminjamo sebe in z izboljšanjem lastne osebnosti in lastnega ravnanja pozitivno sooblikujemo svoje okolje in s tem tudi svojo prihodnost.

Vabimo vas tudi, da sodelujete v razpisu za logotip Domijade 2019, ki naj bo grafično primeren za nadaljnjo obdelavo oz. tisk in naj odraža osnovno poslanstvo Domijade: mladost, energijo, sodelovanje, sprejemanje, druženje. Izbrani logotip bo uradni znak Domijade 2019.

➥ Kontakti vzgojiteljev v Dijaškem domu Lizike Jančar za delavnice in natečaje za Domijado 2019

Izbrane izelke iz vseh treh področij bomo objavili na naši spletni strani, facebooku in nabor najboljših poslali na natečaje Domijade!

Organizatorji: SKUPNOST DIJAŠKIH DOMOV SLOVENIJE DIJAŠKI DOMOVI DOLENJSKE IN GORENJSKE REGIJE

Dostopnost