Non, rien de rien // Ne, prav ničNon, je ne regrette rien // Ne, ničesar ne obžalujemNi le bien qu’on m’a fait // Ne kar se mi je zgodilo dobrega,Ni le mal // niti zla,Tout ça m’est bien égal // Vse, za kar mi je marNon, rien de rien // Ne, prav ničNon, je ne regrette rien // Ne, ničesar ne obžalujemCar ma vie // Ker vso moje življenjeCar mes joies // Ker vse moje radostiAujourd’hui // se danesÇa commence avec toi // začnjo pri tebi
…francoski večer v Liziki.
V okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta smo se tokrat srečali s francosko kulturo. Kulturo oblačenja, kulturo življenskega sloga in prehranjevanja. O Franciji smo se naučili sledeče:
  • Glavno mesto: Pariz
    Uradni jezik EU: francoščina
    Država članica EU: od 1. januarja 1958
    Valuta: evro; članica evrskega območja od 1. januarja 1999
    Schengensko območje: članica schengenskega območja od 26. marca 1995

 

  • Francija je republika s polpredsedniškim sistemom in predsednikom vlade, ki ga imenuje predsednik države.
  • Iz Francije prihaja 79 poslancev in poslank Evropskega parlamenta.
  • EU obsega več kot 4 milijone km² in ima 447,7 milijona prebivalcev in Francija je največja država EU po površini (najmanjša je Malta).
  • Najpomembnejši gospodarski sektorji Francije leta 2020 so bili javna uprava, obramba, šolstvo, zdravstvo in socialne storitve (23,4 %), trgovina, promet, nastanitvene in gostinske dejavnosti (16,4 %) ter strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti; upravne in podporne storitve (14,2 %).
Več o našem francoskem večeru si oglejte v galeriji.
Hvala vsem dijakinjam in dijakom, ki so zraven sodelovali. 🙂

Nekaj zadnjih objav..

Projekt USTVARJAJMO | Ta teden izpostavljamo Lucijo Žerdoner

Projekt USTVARJAJMO | Ta teden izpostavljamo Lucijo Žerdoner

Projekt USTVARJAJMO | Ta teden izpostavljamo Lucijo ŽerdonerTa teden izpostavljamo dijakinjo Lucijo Žerdoner. Lucija je letos zvesto obiskovala interesno dejavnost, risala veliko za šolo in tudi v prostem času in je njen napredek zelo očiten. Preizkuša se pri risanju...

NAJ DIJAK 2024

NAJ DIJAK 2024

Podelitev nagrad Naj dijak   Z veseljem sporočamo, da je tudi letos zmagovalec razpisa Naj dijak Luka Vaupot, ki je maja letos zaključil bivanje v Dijaškem domu Lizike Jančar. Luka Vaupot je od Dijaške organizacije Slovenije prejel izjemno nagrado; v sodelovanju...

Lutkovno druženje – Trije metulji

Lutkovno druženje – Trije metulji

V četrtek, 6.6.2024 smo pripravili lutkovno druženje za otroke naših zaposlenih. Dijakinji Lucija in Taja, sta odigrali lutkovno prestavo Trije metulji, ter izdelali didaktične igre za otroke. Otroci so spoznavali barve, mavrico, iskali pare, izdelali lutko iz...

Dobrodelnost – Punat

Dobrodelnost – Punat

V Dijaškem domu Lizike Jančar Maribor smo v okviru projekta Dobrodelnost izvedli akcijo zbiranja poletnih rekvizitov za otroke in mladostnike, ki bodo letovali v Punatu. Zbrane plavutke, obroče, plavalna očala, brisače in družabne igre smo izročili prostovoljcu...

Skrb za zdrav duh v zdravem telesu

Skrb za zdrav duh v zdravem telesu

V tem šolskem letu sem pri ID Zdravje telesa in duha z dijaki delala predvsem na osebnostni rasti. Glavni cilj je bil, dijakom v obliki delavnic in pogovorov posredovati in približati vsebine, ki so koristne in uporabne za življenje. Obravnavali smo tematiko...

Aktivnosti za sproščanje in miselne naloge

Aktivnosti za sproščanje in miselne naloge

Zaradi stalnega pritiska in mnogih šolskih obveznosti se mladi tekom šolskega leta le redko utegnejo posvetiti pomirjujočim aktivnostim za boljše počutje. Zato sem v sredo, 29. 5. 2024, dijake povabila na prijetno druženje. V okviru ID Zdravje telesa in duha so...

Tečaj slovenščine za tujce v dijaškem domu

Tečaj slovenščine za tujce v dijaškem domu

V novi številki slovenske pedagoške revije Didakta lahko preberete prispevek naše vzgojiteljice Jasne Kovačič o inkluziji dijakov tujcev v novo okolje. "S pomočjo inkluzije se mladostniki vključujejo v socialno življenje, ki v vzgojno-izobraževalnem sistemu...

Kuhajmo preprosto in zdravo

Kuhajmo preprosto in zdravo

V četrtek, 23. maja 2024, smo z dijaki ponovno kuhali. Tokrat so bili recepti malo drugačni – eksotični. Približali smo jim recepte in pripravo kitajske hrane. Kuhali smo v voku ter se naučili, kako se očisti in nareže zelenjava in meso. Uporabili smo za kitajsko...

Dostopnost