V Dijaškem domu Lizike Jančar Maribor smo v letošnjem letu organizirali jubilejno 20. Mednarodno likovno kolonijo Lijalent 2018.

1. Mednarodna likovna kolonija LIJALENT je potekala od 1 – 3. 7. 1999 in jo je organiziral takratni ravnatelj mag. Jože Slana, kot nadaljevanje projekta Razstavišča Lija. Tako je zapisal : “Tu bomo odprli stalno likovno razstavišče, kjer bodo razstavljali različni domači in tuji likovni umetniki, akademiki, pa tudi neakademiki.” (publikacija 1. Mednarodna likovna kolonija  LIJALENT 1999) Publikacijo je uredila gospa Ana Kavčič, oblikovalka naslovnice Rasta Vrečko Fašmon.

Z delom je nadaljevala tudi bivša ravnateljica dijaškega doma gospa Vasje Smole Dubrovnik, ki je ob 15. mednarodni likovni koloniji zapisala: “Morda se bo komu porodilo vprašanje, kaj imata Mednarodna likovna kolonija in Dijaški dom Lizike Jančar skupnega. Odgovor je v povezovanju, odprtosti duha in ljubezni do umetnosti.” (publikacija 15. Mednarodna likovna kolonija LIJALENT 2013)

V dvajsetih letih je na likovnih kolonijah sodelovalo več kot dvesto umetnikov iz različnih držav, ki so ustvarili dvestošestintrideset likovnih del.

20. Mednarodna likovna kolonija Ljalent 2018, je potekala pod vodstvom ravnateljice Dijaškega doma Lizike Jančar Maribor mag. Bojane Peruš Marušič, ki je verjela v naše delo.

Pomembnen je tudi prispevek likovnega kritika Maria Berdiča, ki je sodeloval z nami vsa leta in nas popeljal v svet umetnikovih sporočil.

Fotografije likovnih del za likovne kataloge so prispevali pokojni Bogo Čerin, Rasta Vrečko, Viktor Brglez,  Mario Berdič in zadnjih nekaj let Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor.

Izvedbo programa so omogočili: Mestna občina Maribor, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Območna izpostava Maribor, Kulturno-športno društvo Lija Dijaškega doma Lizike Jančar Maribor in Dijaški doma Lizike Jančar Maribor.

Dvajset let je dolgo obdobje, ki ga zaključujem z mislijo, da smo lahko ponosni na celoten kolektiv Dijaškega doma Lizike Jančar Maribor, saj je vsak posameznik s svojim delom pridal kamenček v mozaik barvitosti lepote slik, ki nas bogatijo.

Hvala.

Karin Žvan, vzgojiteljica, dolgoletna članica organizacijskega odbora in bivša predsednica KŠD LIJA Dijaškega doma Lizike Jančar Maibor

 

Dostopnost