V Dijaškem domu Lizike Jančar smo se pod okriljem mednarodnega projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) in na pobudo naših prijateljev iz II. gimnazije Maribor odločili nagovoriti naše polnoletne dijake in jih spodbuditi, da bodo v nedeljo tudi oni oddali svoj glas.

Dijakinji Lara in Natalija sta nagovorili dijake, ki se letos že lahko udeležijo volitev in tako prispevajo k oblikovanju skupnosti, v kateri želijo živeti, delati in ustvarjati. Dijaki so lahko s pomočjo QR kode, ki so jo našli na letakih in plakatih, preverili svoje znanje o državnozborskih volitvah, dobili so odgovore na vprašanja, zakaj se je pomembno udeležiti volitev in kako sploh poteka volilna kampanja.

Ob zaključku dneva lahko rečemo, da so naši polnoletni dijaki zelo dobro informirani in da večina dokaj redno spremlja soočenja ter si tako počasi izoblikuje svojo podobo o kandidatih in strankah. Večina mladih je že odločena o svoji izbiri, nekateri pa še izbirajo med politiki leve ali desne strani.

Veseli smo, da se naši dijaki zanimajo za dogajanje v svoji državi in da bodo pomagali soustvarjati svojo in našo prihodnost, saj kot je povedal Joseph de Maistre, francoski filozof, politik in pisatelj “Vsak narod ima vlado, ki jo zasluži”.

 

Dostopnost