V vitrinah dijaškega doma se je zaključila razstava izdelkov treh kmetij: Klepec, Česen in Vrhivšek, ki pridelujejo vrhunske izdelke iz industrijske konoplje in razstava lesenih izdelkov umetnika Rafaela Korošca Tekavca. Vzgojiteljica Rasta Vrečko je iz izdelkov priznanih kmetij pripravila več jedi in z njimi sodelovala v Hiši evropske unije. Postreženi so bili na krožnikih in podstavkih iz orehovega lesa. Izdelke je posebej za namen predstavitve izdelal omenjeni umetnik.

V sredo, 17. oktobra je na Global hemp food inovation-world kongresu v Hiši evropske unije, na Dunajski cesti 20, zastopala Dijaški dom Lizike Jančar in Gobarsko društvo Lisička ter predstavila inovativne jedi iz industrijske konoplje naša vzgojiteljica Rasta Vrečko. Tekmovala je s 7 inovativnimi jedmi in prejela zlato priznanje.
Pri projektu inovativnih jedi iz konoplje, ki jih je ustvarila Rasta Vrečko, so sodelovali:
Lesene krožnike in podstavke za degustacijo hrane je iz orehovega lesa izdelal ekskluzivno za predstavitev umetnik Rafael Korošec Tekavc.

Strokovni nasveti:
Robert Lukas (priprava prostora, kuharski namigi)
Robert Lukas je gostinski poslovodja, dobitnik mnogih zlatih odličij s kuharskih tekmovanj v Sloveniji in v tujini in mednarodni ocenjevalec na kuharskih tekmovanjih
Milena Bučar Miklavčič (uporaba olja)
Milena Bučar Miklavčič je predsednica Sveta za oljkarstvo pri Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, vodja akreditiranega laboratorija na Inštitutu za oljkarstvo pri Znanstveno-raziskovalnem središču v Kopru, vodja nacionalnega Panela za senzorično ocenjevanje oljčnega olja in članica mednarodnega odbora za senzorično ocenjevanje pri Mednarodnem svetu za oljke.
Slavko Šerod (uporaba gob)
Slavko Šerod je determinator, predsednik Gobarsko društvo Lisička Maribor.

Svoje izdelke so darovali:
kmetija Česenj, Tacenska cesta 139, 1000 Ljubljana
telefon: 031 774 055 kmetija.cesenj@gmail.com
kmetija Klepec, Krasinec 28, 8332 Gradac (Bela krajina)
telefon: 040 830 543 joziklepec@gmail.com
kmetija Vrhivšek, Lindek 13 b, 3213 Frankolovo
telefon: 041 969770 alenka@kmetija-vrhivsek.si
Recepte je lektorirala Marija Dobrič, prof.
Angleške recepte in pesmi je lektorirala Neva Pilih, prof.
Prtičke je izdelala Ksenija Povh, organizatorka poslovanja v gostinstvu


 Vse jedi na letošnji predstavitvi inovativnih konopljinih receptov združujejo konoplja, gobe in afrodiziaki. Vsaka jed je pospremljena s poezijo.

Dostopnost