Svetovni dan hrane se praznuje vsako leto 16. oktobra. O hrani tokrat malo drugačen zapis.

Naš dijaški dom je prepoznaven po odlični  hrani. Šef kuhinje Robert Lukas pravkar zastopa našo ustanovo na  kulinaričnem festivalu  v Kranjski Gori.  (Držimo pesti. )

Vzgojiteljica Rasta Vrečko pa je predstavljala naš dom 13. oktobra 2017 v Ljubljani na WORLD HEMP KONGRES-u (Svetovni kongres industrijske konoplje.) Kongres je potekal na Inštitutu za kmetijstvo. Rasta Vrečko je pripravila jedi iz industrijske konoplje in gob lisičk, črnih trobent, ledenk ter janeževih livk. V pripravah so ji pomagali z napotki šef kuhinje Robert Lukas, slaščičarka Tatjana Košič ter Marija Purgaj, Marija Kramberger, Romana Stanjko,  Marija Bombek in Blaž Vidovič. Ekonomka  Ksenija Polh je izdelala prtičke, Jasna Ros je pripravila prte. Člani Gobarskega društva Lisička so nabrali ustrezne gobe.

Osnovni namen Svetovnega kongresa konoplje je ozaveščanje javnosti glede vsestranske uporabne vrednosti konoplje v številne namene. Tekmovanje je imelo poudarek na inovativnosti,   pripravi inovativnih receptov in jedi iz konoplje. Vsaka jed je morala vsebovati dve ali tri sestavine industrijske konoplje. Rasta je pripravila pod skupnim imenom HOLISTIC HEMP FOOD sledeče jedi iz konoplje in gob: predjed Ledena konoplja, glavno jed Golkonopljaž s prilogo Polenta konopljenta, sladico Želekonopljica in napitek Pirkonopljevka.

Rasta Vrečko nas je zastopala sijajno, saj je na tekmovanju dosegla nad 93,51% možnih točk in bila nagrajena z  zlato medaljo in priznanjem.

Recepti jedi v slovenskem in angleškem jeziku bodo kmalu objavljeni, prav tako fotografije jedi s tekmovanja. 

P.S.

V tem šolskem letu bo vzgojiteljica pripravila skupaj z dijaki VS 6b in 6a delavnico, kjer bodo pripravljali malico z industrijsko konopljo.  

Dostopnost