Z dijaki smo se pogovarjali o skrbi za ptice, o pomladnem dnevu Gregorjevo, pa tudi o ekologiji in onesnaževanju vode. Nekdo je dal idejo, da bi izdelovali ladjice, ko smo ugotovili, da jih v nekaterih krajih v Sloveniji za Gregorjevo spuščajo po rekah.  Dijakinja Anja, ki je z nami izdelovala ladjice, nam je izdala, da jih ima izdelanih v sobi že več kot 700!  Vsak ponedeljek jih že od začetka šolskega leta izdelujeta s sošolko Tjašo.  Na Srednji ekonomski šoli v Mariboru jih izdelujejo (v načrtu je 6 milijonov ladjic) v spomin na preteklost in v opomin sedanjosti. Anja je ena izmed mnogih, ki sodeluje v  vseslovenskem projektu akcije, katere cilj je izdelati šest milijonov papirnatih ladjic, ki predstavljajo šest milijonov žrtev holokavsta.

Dijaki, ki boste izdelovali  papirnate  ladjice, jih predajte Anji v sobo 710 ali vzgojiteljicama Karin in Rasti. Ladjice bo Anja nesla v šolo, kjer poteka akcija, ki jo je zasnoval mariborski humanitarec Boris Krabonja. Iz vseh ustvarjenih ladjic bo nastala posebna umetniška inštalacija Človek človeku v spomin na žrtve holokavstva.

  1. Holokávst, hebrejsko tudi šoa, je sistematični genocid Judov, ki ga je izvajala nacistična Nemčija med drugo svetovno vojno. Začel se je v letu 1941 in je trajal vse do konca vojne leta 1945. Glavni cilj holokavsta je bilo iztrebljenje evropskih Judov, kar so nacisti imenovali dokončna rešitev. (https://sl.wikipedia.org/wiki/Holokavst)
Dostopnost